Hellebæk Klædefabrik
Fællesskab i første række
Film: MITVUE
Fællesskab i første række
Hellebæk Klædefabrik ligger ud til havet med skoven i baghaven. Fabrikken er en del af et enestående historisk industrisamfund og et nærværende lokalmiljø, hvor folk vil hinanden og formår at skabe noget sammen. Det er en beliggenhed der forpligter.
Vi vil udvikle Hellebæk Klædefabrik som et fællesskab i første række. Et sted at bo og arbejde, hvor naturen er kilde til fællesskab og et liv i balance.
Et sted hvor man føler sig hjemme uanset om man arbejder eller bor her, fordi man er del af et fællesskab og har adgang til faciliteter og services, der giver en nemmere og rigere hverdag. Et sted i Hellebæk, hvor naboerne har lyst til at kigge forbi, fordi naturen mellem husene indbyder til det, og fordi Klædefabrikken har så højt til loftet, at her er plads til at mødes og glædes.
Forvandlingsprocessen er skudt i gang
Projekt for fabrikkens kommende blanding af bolig og erhverv er under udarbejdelse i samarbejde med Helsingør Kommune.
Processen vil gøre det muligt at forvandle de gamle fabriksbygninger og nuværende kontorer til en blanding af bolig og erhverv – og skabe et levende fællesskab, der skal give optimale rammer for, hvordan arbejdsliv og fritidsliv kan hænge sammen.
Klædefabrikken har siden 1989 udelukkende været lejet ud til kontorer, men halvdelen af udlejningsmålene har i mange år stået tomme.
Lokalpolitikerne i Helsingør Kommune ønsker at bevare så meget erhverv i området som muligt, men er enige om, at Hellebæk Klædefabrik kan omdannes til boligformål med en grænse på 50 procent boliger for at forny området.
Kontorrenoveringen blev gennemført i efteråret 2021, mens boligerne forventes klar til etapevis indflytning i løbet af 2023.









1874
Hellebæk Klædefabrik anlægges
1929
Fabrikken brænder til ruiner i en formentlig påsat brand
1930
En ny fabrik opføres delvist på de gamle fundamenter. Hovedbygningen, der stadig findes i dag, bruges til karteri, spinderi og valkeri.
1934-1960
Fabrikken udbygges i flere omgange
1989
Efter en lukning og et salg genåbnes Hellebæk Klædefabrik som erhvervscenter - mange bygninger er revet ned, resten er gennemrenoveret
2020
Nu vil ejerne forvandle klædefabrikken til et boligområde
Helhedsplan for Hellebæk Klædefabrik
Klik på bygningerne for mere information og plantegninger.

Bygning A - Magasinet: Erhverv

Stueetagen i Bygning A indrettes som en showcase for et moderniseret kontorfælleskab på Klædefabrikken. Mod nordøst og med udsigt til vandet, placeres en række kontorer der som udgangpunkt er mindre lejemål, men kan slås sammen til større lejemål efter behov. Kontorerne deler en række mindre møderum, både aflukkede rum og som åbne nicher i gangarealet, som giver mulighed for at rykke ud af kontorerne efter behov.
Væggene ind mod gangen opføres delvist i glas, både indtil mødelokaler og kontorer. Dette sikrer at lys kan strømme ind, og samtidig giver det gode indretningsmuligheder på kontorerne.
Etagen indrettes med en kerne af servicefunktioner som toiletter, teknik- og printrum samt rengøringsrum. Mod syd bibeholdes den eksisterende port og et areal
Det Gule Fællesskab: Bygning A - Magasinet

Loungen i bygning A er et hyggeligt og afslappet sted, hvor virksomheder, selvstændige og beboere kan arbejde, netværke og holde uformelle møder. Her føler man sig hjemme, når man er på arbejde, og her er det nemt at smutte på arbejde, når man er hjemme.
Virksomheder
Loungen giver erhvervslejerne et sted at mødes naturligt og uformelt med hinanden og med deres samarbejdspartnere og kunder, som naturligt ankommer til fabrikken her.
Beboere
Klædefabrikkens beboere kan tage computeren under armen og sætte sig her med en god kop kaffe, når de arbejder hjemmefra. Om aftenen kan beboerne også booke loungen til fx foredrag, fodboldkamp, filmvisninger eller andre fælles aktiviteter.
Services
I loungen er møblerne blødere, man kan få en god kop kaffe og læse dagens avis. Her er også skærm og AV udstyr til fx filmvisninger eller foredrag. Måske er der grundlag for en fælles frokostordning for kontorlejerne med mulighed for at bestille mad med hjem og/eller hente aftensmad for beboerne.
Priser
Bibliotek/langbordskontor
1.000 kr. per plads per måned
Langbordskoncept – Et langbord med 6-8 siddepladser hvor man lejer en plads i perfekte omgivelser til en fleksibelt arbejdsliv. Heri vil indgå pladsen (inkl. stol og bord), god kaffe, kopimaskine, møderum og tekøkken. Tanken er at tilbyde en fleksibel plads, med arbejdsfaciliteter som ikke alle har derhjemme. Dette er ideelt til den studerende der skal skrive en større hovedopgave, forfatteren der arbejder på en ny bog eller iværksætteren der ønsker gode arbejdsomgivelser til små penge.
Kontorplads/flyverpladser
2.500 kr. per plads per måned
Kontor/Flyver pladser er et koncept af ca. 28 kontorpladser fordelt over 7 kontorer – Her lejer man en kontorplads på et mindre kontor med plads til 4 i alt. Heri vil indgå bord, stol og skærme, aflåst skab hvor man kan låse sine ting inde, samt god kaffe, kopimaskine, møderum og tekøkken. Tanken er at tilbyde medarbejder kontorpladser tættere på hjemmet, og give iværksætteren en nem mulighed for at skalere op og andre der har behov for en fleksibel arbejdsplads.
Vi ønsker at tilbyde et koncept med fleksibiliteten og skalerbarhed, da vi oplever at flere og flere virksomheder, lejer pladser til deres medarbejdere tættere på hjemmet.
Lejemålene kan lejes pr. 1/9 2021 . Brug formularen Interesseret i kontor ved booking.
Bygning E+F+G - Valkeriet: Erhverv
I Bygning E, F og G bliver der fortsat erhverv som i dag
Helhedsplan
1:1000
A. Magasinet
B. Farveriet
C+D. Kedelhuset
E+F+G. Valkeriet
H. Nopperiet
I. Klædehusene
Hvad vi mener med Fællesskab i første række
Foto: Kontraframe
I naturen hver dag
Hellebæk Klædefabrik ligger lige ud til havet med skoven i baghaven. Vi udvikler Klædefabrikken, så naturen bliver meget mere end en udsigt eller en udflugt. At bo og arbejde i Klædefabrikken skal være muligheden for at være i naturen hver dag. Når man tager en hurtig tur i havet i frokostpausen. Når man rykker mødet eller fredagsbaren udenfor i landskabet eller i det grønne forsamlingshus. Når man nyder dagslyset i de store åbne rum og trækker vejret lidt friere, fordi alle materialer og løsninger er sunde og naturlige.
Boliger og kontorer
Boliger og arbejdspladser indrettes med masser af dagslys og respekt for fabrikkens store åbne rum og industrielle atmosfære. Der anvendes kun sunde og naturlige materialer og løsninger, der sikrer det bedste indeklima.
Fælles faciliteter
Der skabes gode fælles faciliteter for velvære og friluftsliv. Det kan være fælles vinterbadebro, sundheds- og velværerum med sauna og friluftsbase med grejbank og værksted for cykler og gear. Der skabes et kombineret drivhus og forsamlingshus, hvor man kan lave mad, holde sociale og professionelle arrangementer i grønne omgivelser under glas eller have en gæst boende i hemsen under stjernehimlen.
Landskab
Udeområder indrettes med vild kyst og skovnatur fuld af smutveje, inspirationsstier, kroge og hjørner. Mod skoven etableres en frugtplantage og der skabes rammer for leg, dyrkning og samvær på tværs af generationer i det fri.
Hjemme og på arbejde
Hellebæk Klædefabrik skal fremover rumme både boliger og kontorfællesskab. Vi udvikler Klædefabrikken så man ikke bare bor ved siden af et kontor eller arbejder ved siden af en bolig. At bo og arbejde i Klædefabrikken skal være muligheden for at få arbejdsliv og fritidsliv til at hænge bedre sammen. Det kan være ved at kombinere bolig med kontor. Ved at have mulighed for at arbejde hjemme i professionelle omgivelser. Ved at skabe et fælles mødested i hverdagen, der både fungerer som kantine, fælleskøkken og uformel lounge i både arbejdstiden og fritiden. Det kan også være ved at udvikle shared services, der giver en mere fleksibel hverdag og en bedre sammenhæng mellem arbejde og fritid.
Boliger og kontorer
Beboerne i Klædefabrikken får den særlige mulighed, at de kan bo og arbejde samme sted, hvis de ønsker et mere fleksibelt arbejdsliv. Man kan leje en kontorplads på fleksible og fordelagtige vilkår, booke mødelokaler eller arbejde uformelt men professionelt i loungen.
Fælles faciliteter
Der etableres en lounge, hvor man kan få fabrikkens bedste kaffe, arbejde i uformelle omgivelser, tage et spil bordfodbold eller lignende. Mødelokaler og andre professionelle fælles faciliteter kan bookes af beboerne. Omvendt kan fællesfaciliteter for velvære og friluftsliv bookes af de erhvervsdrivende.
Landskab
Naturen kan være det mest inspirerende mødelokale og det bedste sted at tage en pause, tænke på noget andet og tanke op. Landskabet omkring Klædefabrikken indrettes med små ”udendørs mødelokaler” og invitationer til at gå en tur og tænke på noget andet.
Foto: Hellebæk-Aalsgaard Egnshistoriske Forening
Midt i historien
Hellebæk Klædefabrik er en del af et enestående kulturmijø. Vi udvikler Klædefabrikken så historien bliver bragt til live på en ny tids præmisser.
Når man bor og arbejder i Klædefabrikken skal man opleve at være en del af historien på en måde, der giver et tilhørsforhold til dette særlige sted. Den autentiske industriarkitektur bliver bragt til live med en nænsom renovering. Vandkraften får lov at forme landskabet igen. Klædefabrikkens bygninger får deres gamle navne igen. Historien bliver bragt til live på måder, så man får lyst til at fortælle videre og gøre den til sin egen.
Boliger og kontorer
Fabrikken renoveres med øje for at ramme følelsen af en autentisk industriarkitektur. Bygningerne får deres gamle navne tilbage og der indarbejdes små fortællinger fra fabrikkens historie ved ankomst, i opgange og fællesrum.
Fælles faciliteter
Det undersøges om de gamle tekstiler kan genoplives i eksempelvis møbler og gardiner i fællesrum. Fabrikken får igen et sted, hvor man kan samles om at spise og drikke, som man i gamle dage gjorde det i fabrikkens marketenderi.
Landskab
De historiske arbejderhaver genopstår på en ny tids præmisser og vandet får en mere fremtrædende rolle i landskabet.
En del af byen
Hellebæk Klædefabrik var engang omdrejningspunktet for livet i Hellebæk. I dag er fabrikken et monumentalt byggeri med uderum, der er skabt til biler og visuel storhed fremfor til natur og nærvær. Vi udvikler Klædefabrikken så den igen bliver en del af byen. Klædefabrikken må meget gerne være mere end et sted, hvor man bor og arbejder. Beboerne i Hellebæk skal være mere end velkomne til at kigge forbi. Vi inviterer indenfor ved at skabe et indbydende landskab mellem bygninger og ved at undersøge om Klædefabrikken kan rumme udadvendte funktioner til glæde for lokalsamfundet.
Boliger og kontorer
Helhedsplanen for fabrikken vil have fokus på at
få fabrikken til at fremstå mindre monumental og mere som en samling af forskelligartede bygninger med gode mellemrum, hvor ens veje krydses og der er masser af anledninger til at sige hej.
Fælles faciliteter
Det undersøges om der er mulighed for at en del
af fabrikkens fælles faciliteter kan være åbne for naboerne også. Det kunne fx være mulighed for at leje eller låne mødelokaler udenfor arbejdstid eller at man kan bruge det grønne forsamlingshus til fester eller fællesspisninger, hvor hele Hellebæk er inviteret.
Landskab
Landskabet mellem husene udvikles med henblik på at skabe attraktive smutveje for naboerne. Måske kan frugtplantagen etableres som en forlængelse af den fælles skov og blive et sted, hvor alle mødes om at høste frugt og brygge Hellebækcider.
Arkitektonisk udtryk

Facadeudtryk og renovering
Bygningerne renoveres så de fremstår moderne og med respekt for de smukke industrielle rumligheder. For at fremhæve de flotte høje rum, og få mest muligt dagslys og udsyn i de dybe bygninger, foreslår vi at arbejde med et vertikalt vinduesformat der går til gulv i alle de bygninger som omdannes til bolig.
For at sikre bygningerne en enkel og ren karakter, fjernes udvendige halvtag og trapper, hvor det er muligt.
Genbrug & historiske lag
Projektet skal synliggøre stedets historiske lag. Eksisterende og nye vandelementer ved områdets mødester og de ortogonale stisystemer understreger bygningernes industrielle sprog. Indvendig bevares og fremhæves de eksisterende industrielle kvaliteter med højt til loftet, smukke synlige konstruktioner og rå overflader.
Så vidt muligt genbruges eksisterende materialer på stedet. Eksempelvis er den nuværende rotunde i landskabet belagt med chaussésten som kan genbruges i belægninger i området. Mursten fra nedrevet murværk upcycles til at udgøre belægninger og basen i et nyt væksthus på grunden.

Sådan ser processen ud
Nov. 2020 - Feb. 2021
- Udarbejdelse af lokalplan
- Miljøscreening af bygninger
Jan. 2021
- Borgermøde.
Mar. 2021 - Maj 2021
- Intern høring og tilretning af lokalplan
- Administrativ og politisk behandling
Sep. 2021 - Okt. 2021
- Høring og offentlig debat
Okt. 2021 - Nov. 2021
- Rettelser lokalplan
- Administrativ og politisk behandling
Nov. 2021 - Apr. 2022
- Myndighedsprojekt, udarbejdelse
- Udførelsesprojekt, udarbejdelse
- Administrativ og politisk behandling
- Lokalplansgodkendelse
- Byggesagsbehandling
Apr. 2022 - Okt. 2023
- Byggetilladelse
- Byggeri
- Indflytning, 1. etape (bygning B og CD) 1. juli 2023
- Indflytning, 2. etape (bygning H og I) 1. oktober 2023
Er du interesseret i at flytte ind i Hellebæk Klædefabrik, så læs mere om boligerne på EDC's website klaedefabrikken.dk
Kunne du tænke dig at arbejde i Hellebæk Klædefabrik? Indsend formularen og du vil blive kontaktet for en nærmere afklaring af jeres virksomheds behov.
Hvad pressen skriver om Hellebæk Klædefabrik
-
Kø til klædefabrikken
Der er massiv interesse for boligerne i Hellebæk Klædefabrik – kom med indenfor.
Lokalavisen Nordsjælland, 7. december 2022
-
Hundredvis har skrevet sig op til 32 helt nye boliger
Det er unikke lejligheder, man ikke kan få andre steder
Helsingør Dagblad, 1. december 2022
-
Se billederne indefra og udefra Hellebæk Klædefabrik: Bæredygtige boliger sparer naturgas, der svarer til 450 flyture Paris tur/retur
Naturgassen reduceres til en tiendedel, og opvarmning skal komme fra varmepumper og jordvarmeanlæg til 32 nye bæredygtige boliger i den historiske ejendom Hellebæk Klædefabrik. De første boliger vil være klar til indflytning i foråret og sensommeren 2023.
Helsingør Dagblad, 28. juni 2022
-
Grundstensnedsættelse på Hellebæk Klædefabriks nye boliger
Byggeriet af Hellebæk Klædefabriks 32 nye boliger er officielt gået i gang,. Det blev markeret den 24. juni 2022, hvor grundstenen blev lagt.
Dansk Byudvikling, 27. juni 2022
-
Nye boliger i Hellebæk Klædefabrik
Grundstensnedsættelse ved projektet på Hellebæk Klædefabriks med 32 nye boliger med fællesskab i første række tager nu næste skridt.
FAOD, 27. juni 2022
-
Nu kommer 32 nye boliger med havudsigt: Men prisen, den er hemmelig
Snart vil det være muligt at bo i den historiske Hellebæk Klædefabrik, når 32 ejerboliger står klar til næste år
sn.dk, 26. juni 2022
-
Hellebæk Klædefabrik får 32 bæredygtige boliger
Lokalplanen for 32 bæredygtige, kvalitetsboliger i Hellebæk Klædefabrik ved Helsingør er netop blevet godkendt af kommunen. Boligprojektet på samlet 4.200 kvadratmeter har fokus på fællesskab i første række
SN.dk, 7. april 2022
-
De første kan flytte ind om mindre end et år: Der venter vand, skov og luksus i Hellebæk Klædefabrik
Nu kan man blive skrevet op til en af de 32 boliger.
Helsingør Dagblad, 1. april 2022
-
Kommune siger ok til Hellebæk Klædefabrik
Boligprojekt på 4.200 kvm. ved Helsingør er blevet godkendt af kommunen og fået lokalplanen på plads. Dermed fortsætter forvandlingen af det historiske Hellebæk Klædefabrik.
Building Supply, 31. marts 2022
-
Plan for 32 boliger i Hellebæk Klædefabrik er godkendt
Lokalplanen for 32 boliger i Hellebæk Klædefabrik ved Helsingør er netop blevet godkendt af kommunen. Boligprojektet omfatter samlet 4.200 kvm.
Byens Ejendom, 30. marts 2022
-
Udviklingen af Hellebæk Klædefabrik tager næste skridt
Lokalplanen for 32 bæredygtige, kvalitetsboliger i Hellebæk Klædefabrik ved Helsingør er netop blevet godkendt af kommunen. Boligprojektet på samlet 4.200 m² har fokus på fællesskab i første række og nu er de kommende 2-, 3-, 4- og 5-værelseslejligheder og rækkehuse på mellem 64-212 m² sat til salg gennem EDC Projekt Poul Erik Bech og EDC Poul Erik Bech Helsingør.
EDC Erhverv, 29. marts 2022
-
Klædefabrikkens forvandling fortsætter
Med en millioninvestering er indersiden af den nordliggende fløj på Hellebæk Klædefabrik blevet totalrenoveret, så den gamle fabrik i dag indeholder moderne kontorlokaler
Erhverv Nordsjælland, 27. januar 2022
-
Spærrer plads til eksklusive boliger: Alt er udlejet på Hellebæk Klædefabrik, men halvdelen står tomt
Ejerne har rykket lejerne sammen i ventetiden på, at politikerne giver omfattende boligprojekt den endelige godkendelse. [Låst artikel]
Helsingør Dagblad, 30. juni 2021
-
Derfor er det godt, at der atter bliver liv i den gamle klædefabrik
Det er dejligt, at Hellebæk Klædefabrik forhåbentlig snart kan blive vakt til live igen. [Låst artikel]
Helsingør Dagblad, 9. juni 2021
-
Naboer frygter for fremtiden: Halvdelen af enorm erhvervsejendom bliver til strandvejs-boliger
Et politisk flertal støtter stort Hellebæk Klædefabrik-projekt. Lokale beboere advarer om, at politikerne skal passe på lokalområdet. [Låst artikel]
Helsingør Dagblad, 7. juni 2021
-
Lokalplan-forslag tillader 44 boliger på klædefabrik
Forslag til ny lokalplan for Hellebæk Klædefabrik skal første gang behandles på By-, Plan- og Miljøudvalgets næste møde. [Låst artikel]
sn.dk, 3. juni 2021
-
Store planer for Hellebæk Klædefabrik
Eksklusive boliger, et moderne kontorfællesskab samt grønne områder er på tegnebrættet for ejerne af den gamle industribygning i Helsingør.
Dagens Byggeri, 19. januar 2021
-
Pensionsduo løfter sløret for visionerne for Hellebæk Klædefabrik
Velliv og Pensiondanmark kan nu præsentere et bud på en helhedsplan - ejerne håber på projektgodkendelse af Helsingør Kommune
Estate Media, 15. januar 2021
-
Sådan kan Hellebæk Klædefabrik komme til at se ud
Visionerne for Hellebæk Klædefabrik er konkretiseret, og PensionDanmark og Velliv præsenterer nu deres bud på en helhedsplan for området
Ritzau, 14. januar 2021
-
Digitalt borgermøde om den nye Hellebæk Klædefabrik
Ejerne af Klædefabrikken ønsker ejendommen ændret til en blanding af bolig og erhverv.
Frederiksborg Amts Avis, 31. december 2020
-
Hjemmearbejdspladsen kan ligge lige om hjørnet
Hellebæk Klædefabrik er på vej gennem lokalplanproces, der skal forvandle de gamle fabriksbygninger og nuværende kontorer til en blanding af bolig og erhverv.
Frederiksborg Amts Avis, 1. december 2020
-
Skole kigger på Hellebæk Klædefabrik: - Det er jo nogle flotte bygninger
Ejerne af historisk erhvervsejendom vil nu genoverveje Skorpeskolen som mulig lejer.
Helsingør Dagblad, 2. oktober 2020
-
Farvel til virksomhederne: Mange vil gerne bo i historisk bygning
Halvdelen af den enorme Hellebæk Klædefabrik står i dag tom, og udlejningen af erhvervsejendommen er vigende. [Låst artikel]
Helsingør Dagblad, 2. oktober 2020
-
Hellebæk Klædefabrik: Dele af firmadomicil laves om til boliger
Ærgerligt, hvis endnu et erhvervsområde forsvinder fra Helsingør Kommune, mener virksomhedsejer på Hellebæk Klædefabrik Hardy Djurhuus. [Låst artikel]
Helsingør Dagblad, 10. februar 2020
Kort over området
Hellebæk Klædefabrik er ejet af Velliv og PensionDanmark.
DEAS Asset Management fungerer som udvikler og aktiv bygherre på projektet samt står for udlejning, administration og drift.
Werk arkitekter udarbejder vision- og helhedsplan sammen med virksomheden Andel, der arbejder med fællesskaber, og BM Arkitekter. Øllgaard er rådgivende ingeniør og Aaen Engineering er bæredygtighedsingeniør. Bgb as er totalentreprenør på boligerne.